Stäng fönster Arboga kn, OXENSTJERNA 6

Beskrivning
Fastigheten Oxenstjärna 6 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån. Fastigheterna har ofta egen brygga och en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen är ombyggd till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås som regel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.

Fastigheten är ovanligt stor för en ågård då den består av en sammanslagning av 2 fastigheter vilket kan utläsas av kartan från 1660-talet. Till fastigheterna finns ägarlängder från 1665 resp. 1643 vilka troligen löper ihop 1682. Dessutom finns anteckningar om fastigheten, förmodligen rådstuguprotokoll, så långt tillbaks som 1456. Ägare har varit adeln och högt uppsatta tjänstemän som borgmästare, en rådman, en häradshövding, en kronobefallningsman etc. Under senare delen av 1800-talet beboddes fastigheten av grosshandlare.
Fastighetens attraktiva läge vid stadens torg ger vid handen att den troligen mycket tidigt bebyggdes. Tolkningar av gamla rådstuguprotokoll anger att den gamla rådstugan med sin fångkista legat här. Fastigheten ska då benämnts Helvetesgården. Det görs också gällande att den medeltida källare som finns under huvudbyggnaden mot torget skulle vara den gamla fångkistan. Källaren har väggar av gråsten och tunnvalv i tegel (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsböcker 1960 och 1972-73).
Mitt i fastigheten fanns ytterligare en källare av gråsten som togs bort i samband med byggnation. Anläggningen är troligen ej undersökt (se Bergqvist och Bäck. Arbogas medeltida källare samt kulturlager i kvarteret Boktryckaren).
Den del av bebyggelsen som vetter mot Vattengränd byggdes om 1888. Möjligen inreddes då en del av ekonomibyggnaderna till bostäder. Byggnaderna på fastigheten har under senare år renoverats i omgångar med viss känsla för ålder och ursprung.