Stäng fönster Götene kn, KLEVA 30:1 KINNE-KLEVA KYRKA

Beskrivning
KINNE-KLEVA KYRKA är öst - västligt belägen i nordvästra delen av den nästan rektangulära kyrkogården. Kyrkogården inhägnas huvudsakligen genom en jämn kallmurad stenmur. Mot betesmarken i norr består dock inhägnaden av ett trådstängsel. Innanför muren växer en trädrad med askar. Kyrkogårdens nordvästra hörn är avskuret då parkeringsplatsen här nyligen vidgades. Samtidigt som detta skedde nedtogs en granplantering, som löpte ca fem meter söder om nordgränsens trådstaket och fram till västra kyrkogårdsmuren.
Huvudingången vetter mot en parkeringsplats utmed Husabyvägen i söder. Ingången består av en äldre, dubbel smidesgrind med spjälor, krönta av öglor. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med konande lockhällar samt stenklot. Från grinden leder en grusgång till kyrkans sydport. Närmast porten kantas grusgången av tre figurklippta tujor på vardera sida.
En likadan grind vetter mot öster och härifrån går en grusgång mot kyrkan.
En ingång från avfartsvägen i väster utgörs av en muröppning mellan fyrsidiga stolpar, murade av sandstenskvadrar försedda med stenlock. Närmast ingången är kyrkogårdsmuren utsvängd mot väster, så att två armar bildas. Från muröppningen leder en bred gång med plattor till kyrkans västport. Söder om öppningen står utmed västmurens utsida ett stenkors, troligen 1600-tal, två gravhällar samt sex liljestensfragment.
Kyrkogården är högt belägen. Där kyrkogården sluttar mot söder och öster anlades 1973 en sluttning av naturstenar, så att kyrkogården kom att bilda två terrasser. Själva slänten består av kalkstenar. I den grusgång som leder från kyrkans sydport till södra kyrkogårdsgrinden finns i sluttningen en cementtrappa med fem steg och två handledare av järn. En liknande trappa finns i terrassens syöstra hörn samt ytterligare en i den grusgång som leder från östra kyrkogårdsingången och västerut. Vid den östra trappan står en tuja på varje sida.
Runt kyrkan leder en bred grusgång liksom utmed murar och mellan ingångar och kyrka bland annat. Utmed sydmuren, väster om kyrkogårdsingången, löper trädraden innanför grusgången och i övrigt utanför. Gravarna finns huvudsakligen söder om kyrkan. Den övre terrassen, närmast söder om kyrkan, indelas genom rosenspirea i mindre kvarter. Nedre terrassen indelas i större kvarter genom grusgångar. De äldsta gravstenarna, från 1800-talets slut, finns i sydöst. Bland annat står här ett stenkors, en grav utformad som en uppslagsbok samt en sten med trepassformat överstycke. Enstaka gravar omges av stenram och en av järnstaket.
Väster om tornet, söder om västporten, finns en rabatt med låga buskar. I sydväst växer två större granar och på terassluttningen ett par tujor samt bland annat tallar. Norr om kyrkogården saknas helt såväl gravar som grusgångar. Gravstenarna tvättades 2002.