Stäng fönster Tanum kn, GREBBESTAD 2:317 GREBBESTADS KYRKA

Beskrivning
Kyrkobyggnaden ligger på en muromgärdad kyrkplan, med grus närmast själva kyrkan, och gräsmatta åt väster. Muren är förhållandevis låg, av rektangulärt huggna block. Innanför muren växer tuktade oxelträd. Ingång med låga smidesgrindar i norr, infart från vägen i öst, vid vilken även en asfalterad parkeringsplats har ordnats.

Kyrkogården utbreder sig i en sluttning sydväst om kyrkan. En sluttande gång från kyrkans huvudport leder genom kyrkplanens stödmur av mer oregelbunden granit ner till den äldsta delen av kyrkogården, invigd 1892. Längre i sydväst, och ytterligare några trappsteg längre ner, ligger mellankyrkogården, en utvidgning från 1932. Nordväst om dessa bägge ligger den yngsta delen, invigd på 1960-talet, vilken omgärdas på två sidor av en tallhäck, på nordostsidan av en stödmur mot vägen och i öster av de äldre kyrkogårdsmurarna. Den äldre och mellankyrkogården är alltså bägge omgärdade av stenmurar. Den grå graniten är oregelbunden men väl tuktad. Liksom kring kyrkan är muren kring den äldsta delen låg, knappt meterhög, och på sina ställen är det på insidan också uppfyllt till murens överkant, så att den knappt kan skönjas.

Den äldre delen är liksom avsatsen kring kyrkan kantad av oxel. Längs mittgången står däremot almar. Alla träd är hamlade. Mellankyrkogården kantas av almar. Gräs är helt dominerande i såväl mellankyrkogården som den nya kyrkogården. På den gamla kyrkogården är två långsmala kvarter gräsbevuxna medan grus dominerar klart i övriga fält.

Höga stenar kännetecknar flera av kvarteren på den äldsta delen. Gravstenarna är här uttrycksfulla genom sin storlek eller gravvårdarnas utformning. Inskriptionerna berättar om att här var de mer välbärgade knutna till handel och sjöfart och vanliga yrkestitlar som förekommer på gravstenarna är skeppare eller handlande. De äldsta gravarna är från tiden då kyrkan och kyrkogården anlades, en dynamisk tid då framtidsoptimismen var stor i municipalsamhället Grebbestad. De äldre gravarna har på flera ställen gjutjärnsstaket och gravarna i flera av kvarteren har mycket fint huggna ramar i granit.

Ett bårhus av sten finns på kyrkogårdens yngsta del. Spritputsade murar, avfärgade i vitt, ljusgrönt målade dubbeldörrar av trä, pyramidtak under rött tegel och krönt av plåtkors.