Stäng fönster Vara kn, OLTORP 3:1 KVÄNUMS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt nordost i det västra hörnet av en rektangulär kyrkogård. Denna del av kyrkogården bildar en platå med stödmurar. I nordost är en långsmal utvidgning från 1953. Sistnämnda omges av en barrhäck medan kyrkogården i övrigt begränsas av en kallmur av gråsten. I västra hälften är rader av gamla lönnar. Kyrkogården har fyra ingångar. En mitt för var och en av kyrkportarna och två i det östra hörnet av den senaste utvidgningen. De förra har stolpar av kalksten med klot (den sydvästra har sentida lyktor istället för klot) och smidda stickbågade pargrindar med löv. De senare har stolpar av granit med klot och smidda pargrindar som gjorts i likhet med nämnda. Kyrkogården indelas av ett fåtal rätvinkliga grusgångar, varav den från sydvästra grinden har cementplattor. Gången till mittporten kantas av en lindallé. Upp till platån med kyrkan är stentrappor med järnräcken. I den senaste utvidgningens norra del är en minneslund med springbrunn och små lövträd. I nordost är ett bårhus. Gravarna ligger i rader nordost-sydväst. I den äldsta delen är få gravar och i den yngsta kantas de av lövhäckar. Bland gravarna finns ett stort antal vårdar från omkring 1900, en del med stenramar.