Stäng fönster Bräcke kn, FANBYN 1:109 SUNDSJÖ KYRKA

Beskrivning
Marken kring kyrkan sluttar något åt väster och söder. Det finns endast en smal gräsremsa mellan kyrkans norra fasad och landsvägen. Kyrkogården omger kyrkobyggnaden på östra, västra och södra sidan. Mot vägen öster om kyrkobyggnaden står en tjock granhäck. I granhäcken står två kraftiga grindstolpar med kopparplåtsklätt pyramidtak krönta med en i trä svarvad urna, målad i en gul kulör. Grindarna är av smidesjärn. Grindstolparna är murade och slätputsade i vitt. Granhäcken fortsätter mot öster där den bryts av med ytterligare två grindstolpar i samma utförande. Här finns dock inga grindar. Genom entrén når man förlängningen av kyrkogården åt öster med stora gräsytor med gravstenar. Gräsytorna delas upp i kvarter genom de grusade gångarna. Mot den avgränsande granhäcken i öster ligger grusgravar samt gravkvarter avdelade med låga tjock häckar. Även mot söder avgränsas kyrkogården av den täta granhäcken. Kyrkogården sträcker sig långt åt söder med stora gräsytor med äldre gravstenar närmast kyrkobyggnaden och yngre gravstenar längre söderut samt breda grusgångar. Mellan gravstenarna står små låga buskar. I sydväst ligger sockenstugan. Planen framför kyrkan i väster är asfalterad och här finns parkering.

Gravkapellet ligger i öster, bakom tjocka granhäckar, och är troligen byggt på 1950-talet. Det är en låg och kvadratisk byggnad täckt med ett karnischsvängt tak och en kraftigt profilerad takfot. Taket är klätt med skiffer och kröns av ett enkelt smideskors. Fasaderna är slätputsade i vitt med en putsad sockel lika kyrkan. Gravkapellet har på baksidan ett utskjutande parti med ett fönster på norrsidan. Framför den breda porten ligger en trappa med ett trappsteg samt vilplan av kalkstenblock. Porten med två dörrblad är delvis klädd med trä och koppar. Ovanför porten hänger moderna armatur. Gravkapellet omges av lövhäckar med en öppning på alla sidor utom mot väst där granhäcken tar vid.. Mellan kyrkan och bårhuset finns gravar från 1940-1960-talet.