Stäng fönster Alingsås kn, CENTRUM 1:12 LANDSKYRKAN

Beskrivning
Kyrkan ligger med koret åt öster på en närmast halvrund kyrkogård. Denna omges av ett smitt järnstaket från omkring 1900 med franska liljor. Detta har en öppning i söder, mitt för kyrkans mittport, en i väster, mitt för västporten och en i öster. Den första har en smidd pargrind med franska liljor och järnstolpar som bär nygotiska fialer. Detta är samtida med staketet. I norr saknas staket, där bildar Säveåns strandbrant begränsningen. Gamla lövträd står runt hela kyrkogården. Från staketets öppningar löper grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna. Framför mittporten är två symmetriskt placerade stenramsgravar med kors, gjutjärnstaket och barrbuskar. Sydost om kyrkan är en samlad grupp av stenramsgravar, varav två med gjutjärnsstaket. Invid dessa står ett ensamt klöverkors av gjutjärn. Norr om kyrkan är ytterligare några stenramsgravar med häckar respektive gjutjärnsstaket. Vidare finns här ett gjutjärnskors från 1800-talets mitt. I kyrkogårdens nordöstra hörn står ett förråd, dolt bakom några stora lövträd. Armaturerna på kyrkogården är moderna, av galvaniserat stål med runda glaskupor.