Stäng fönster Mölndal kn, FÄSSBERG 1:54 FÄSSBERGS KYRKOGÅRD

FÄSSBERGS KYRKOGÅRD:

DEN ÄLDSTA DELEN AV FÄSSBERGS KYRKOGÅRD är rektangulär och omgärdad av en stenmur på tre sidor. Den gamla kyrkan låg ungefär i mitten, och platsen utmärks nu dels av en minnessten och dels av en ekdunge, där ekarna planterade i korsform. I marken mellan ekarna ligger äldre gravhällar, vilka tidigare förmodligen låg i kyrkans golv, placerade i form av ett kors. Gångarna är grusade och gravarna ligger tätt. Många av gravvårdarna har ansenlig ålder, flera av dem från 1800-talets första hälft och förmodligen finns här även enstaka äldre. De flesta gravarna har ramar och här finns också många höga och halvhöga vårdar från främst 1900-talets början. Mitt på västsidan ligger ett ÄLDRE BÅRHUS, belagt åtminstone 1832, med tjocka gråstensmurar spritputsade i vitt, och med röda gavelrösten klädda med locklistpanel. På sydgaveln en brun träport, och ovanför i gavelröstet ett rektangulärt fönster. Taket är belagt med enkupigt tegel. EN ÄLDRE UTVIDGNING sträcker sig rak norrut, även den inom en stenmur som är sammanbyggd med den äldsta delens mur. Mest karaktäristisk är den allé av hamlade lövträd som kantar den nord-sydliga mittgången. Även här ligger gravarna tätt, oftast med gravram och även en del höga och halvhöga vårdar.
Kyrkogården har YTTERLIGARE UTVIDGATS i etapper, åt öster på 1930-talet, åt norr 1962.Ytterligare flera utvidgningar omgärdar dessa äldre delar, och hela kyrkogården har en något oregelbunden form. I sin mellersta del finns en minneslund med en damm. Vid kyrkogårdens entré i sydöst finns en modern KLOCKSTAPEL av tjärat trä med skiffertak, och ett GRAVKAPELL från 1970-tal i gult tegel med ett större skärmtak framför entrén och runt sin södra långsida. I nordöstra delen av kyrkogården finns en större ekonomibyggnad.