Stäng fönster Mjölby kn, BJÄLBO 31:1 BJÄLBO KYRKA

Beskrivning
Bjälbo är en medeltida socken och där fanns under 1100- och 1200-talen folkungaättens huvudgård. 100 meter norr om den nuvarande kyrkan har man vid arkeologiska utgrävningar påträffat grunderna till en stavkyrka. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes ursprungligen under 1100-talets första hälft med ett rektangulärt långhus och smalare absidkor. Det imponerande tornet, som är daterat till 1220 enligt dendrokronologiska undersökningar, är ovanligt brett och kraftigt. Under 1780-talet revs det medeltida koret och absiden. Kyrkan fick då sin nuvarande utformning med ett rundat korparti, stora rundbågiga fönsteröppningar och ett högt spåntäckt sadeltak som är valmat i öster. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även centralt på södra sidan. Kyrkomiljön utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.

SOCKNEN
Bjälbo är en medeltida socken. Den är en utpräglad jordbrukssocken och tillhör naturgeografiskt det område som hör till Vadstenaslätten. Huvudnäringen har varit jordbruk. I 1872 års kalender för Östergötland uppges även flera brännerier och kvarnar och ett tegelbruk vid Sjuntorp. Socknens större gårdar är belägna i Bjälbo by, som är belägen i kyrkans omedelbara närhet. Järnvägen mellan Skänninge och Väderstad öppnades för trafik 1913 med stationer i Bjälbo by och vid Marstad. Den är sedan 1954 nedlagd.