Stäng fönster Västervik kn, ODENSVI PRÄSTGÅRD 2:1 ODENSVI KYRKA

Beskrivning
Kyrkomiljön ligger på en höjd centralt i socknen, i Odensvi kyrkby, strax söder om Kyrksjön. På den norra stranden är herrgården Odensviholm belägen. Norr och söder om kyrkan finns odlingsmark. Kyrkan har ett högt och avskilt läge på bergsträckning i odlingslandskapet. Prästgården ligger nordväst om kyrkan, liksom en arrendatorsbostad med arbetarbostäder och ladugård. Prästgården avyttrades från kyrkans ägo 2001. Strax öster om kyrkan ligger församlingshemmet, uppfört 1952 som lärarbostad till den samma år uppförda skolan söder om kyrkan. Tidigare fanns inget församlingshem utan prästgården och bygdegården, Odensskans brukades för detta ändamål. Vid kyrkan finns en äldre skolbyggnad samt lärarbostad. Skolhus uppfördes på kyrkbacken redan 1841 och ytterligare ett 1870. En karta från 1840 visar att klockaregården då också låg vid kyrkbacken. Skolbyggnaderna försvann då nya skolan byggdes på 1950-talet. Idag finns en parkeringsyta öster om kyrkan på gamla kyrkplan, samt en servicebod för kyrkans personal. Ingrävd under kyrkogården i öster finns också en bisättningskällare. Söderut från kyrkan sett finns en planterad allé längs vägen genom Odensvi kyrkby.

Nuvarande kyrka och kyrkogård är belägna på platsen för en tidigare kyrkobyggnad med rötter i medeltiden.