Stäng fönster Uppsala kn, BJÖRKLINGE 1:1 BJÖRKLINGE KYRKA

Beskrivning
Björklinge kyrka är en av de största i länet. Dess planform är den rektangulära salkyrkans med sakristia i norr. Kyrkan har ett brant, valmat sadeltak täckt med kopparplåt. Karakteristiskt för exteriören är de fyra hörntornen med höga, slanka kopparklädda spiror som avslutas uppåt av järnkors med förgyllda klot. Likadana kors pryder även taknocken på långhuset. Fasaderna är slätputsade och vitkalkade. Putsen följer ojämnheterna i muren.

Kyrkogården är till största delen belägen norr om kyrkan. Den omgärdas av ett gjutjärnsstaket på en gråstenssockel. Endast i sydväst finns en del av den gamla bogårdsmuren bevarad, mellan de putsade grindstolparna i väster och den gamla likboden som är belägen söder om grindstolparna. I söder kantas kyrkogårdsstaketet av en trädkrans. Rakt väster om kyrkogården leder en björkallé fram till västra ingången med kyrkporten i fonden. Kyrkogården utvidgades mot norr 1949. Den senaste utvidgningen i väster gjordes i början av 1970-talet.

Söder och nordöst om kyrkan finns många äldre grusgravar med stenramar bevarade. Gravarna är från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Gravarna är försedda med kulturhistoriskt intressanta, representativa gravstenar från respektive epok. Fyra stycken runstenar står uppställda på rad söder om kyrkans södra vägg. En grav av särskilt person- och konsthistoriskt intresse är konstnären Bror Hjorts grav. Gravstenen är försedd med en relief av Bror Hjort föreställande föräldrarna Emil och Lotten som också ligger begravda där.

Den norra delen, som tillkom 1949, har karaktären av skogskyrkogård, då den är belägen i en tallbacke där det naturliga trädbeståndet till stor del sparats. Strax söder om kyrkogården står en bronsskultur av den berömde spelmannen Gås-Anders gjord 1944 av Bror Hjort.

Klockstapeln är belägen nordost om kyrkan på andra sidan E4 och har ett framträdande läge på åsen. Den är byggd 1827 av byggmästare Olof Hedlund från Björklinge och ersatte då en äldre klockstapel på samma plats. Klockstapeln har en klassicistisk form. Nederdelen är utformad som en sockelvåning, inåtlutande och klädd med tjärade spån. Däröver kommer mittpartiet med vertikala, panelklädda väggar målade i ljusgult och försedda med vita lisener. På det finns den öppna klockvåning som kröns av en åttkantig lanternin ovanpå ett plåttak. På lanterninens plåttak står ett klot med ett kors. Klockstapeln renoverades senast 1993 när spåntäckningen byttes ut.

Den före detta likboden är hopbyggd med kyrkogårdsmuren på kyrkogårdens sydvästra del. Den är murad i gråsten och försedd med putsade fasader som är vitmålade. Över murkrönen har byggnaden timrade gavelrösten. Taket är ett sadeltak täckt med enkupiga tegelpannor. Boden har daterats till 1600-talet. Byggnaden har ett mycket ålderdomligt innertak av kluvna stockar. Den används idag som förrådslokal av kyrkogårdspersonalen.

Närmast väster om den gamla boden ligger ekonomibyggnaden som bl.a. innehåller utrymmen för kyrkogårdspersonalen samt wc. Den uppfördes i samband med kyrkogårdsutvidgningen på 1970-talet. Det är en envånig byggnad med putsade, vita fasader, faluröda gavelrösten och sadeltak täckt med tegelpannor.