Stäng fönster Malmö kn, SJÖMANSGÅRDEN 1 SJÖMANSKYRKAN

Kyrkomiljön
Sankt Nicolai kapell ingår i Kyrkans hus/ Sjömansgården. Husen är byggda på utfyllnadsmark. Anläggningen ligger i centrala Malmö på det som idag kallas Universitetsholmen. Området är en länk mellan den äldre innerstadsbebyggelsen och den storskaligare hamnbebyggelsen.
Malmös nuvarande hamn är helt konstgjord. Båtarna fick tidigare ankra på redden. På 1770 grundlades den moderna hamnen när Frans Suell lät bygga de första kajerna. I början av 1800-talet torrlades den sanka marken i Västra hamnen. Delar av vallgravarna blev kanaler som förbands med havet. Med industrialiseringen vid mitten av 1800-talet växte hamnen snabbt genom utfyllnader. Hamnens utbyggnad hängde även samman med järnvägens expansion. Öster om Kyrkans hus fanns en kanal som togs bort på 1870-talet. Kvar blev en bassäng som kallades Fiskehamnen dit fiskebåtarna kom och sålde sin fångst på kajen. Fiskhandel skedde också längs Västra hamnkanalen. Kommersen och folkvimlet var livligt. En hamnväktarlänga byggdes i mitten av 1800-talet och en fiskhall 1909 som långt senare blev grunden till Kyrkans hus. Fiskehamnen fylldes senare igen men namnet lever kvar i Fiskehamnsgatan som går längs Västra Hamnkanalen och är Kyrkans hus gatuadress.
Till de första byggnaderna i området från 1850-talet hörde även Benmöllan, där djur maldes till benmjöl för gödning. (När huset revs på 2000-talet återanvändes teglet till murar på området.) En park, som fanns kvar till 1920-talet, anlades kring ”Västra stationen” som uppfördes till järnvägslinjen Malmö - Ystad i slutet av 1800-talet. Stationsbyggnaden i tegel är bevarad. Ett sjöfartshotell byggdes 1954 som revs när
citytunneln byggdes. Under 1950-60-talet var området delvis en industriby.

Kyrkans hus ligger vid Västra Hamnkanalen och längs kanalen går ett promenadstråk belagt med platsgjuten betong. Utanför Kyrkans hus finns en bred trappa ner till kanalen och med sittplatser på en lägre nivå intill vattnet. Miljön runt kyrkan har mycket kraftigt förändrats med tre storskaliga nybyggnader som alla färdigställdes 2015. Närmsta granne mot väster är det stora konsert-, kongress- och hotellkomplexet ”Malmö Live”. Huset är ritat av schmidt/hammer/lassen arkitekter. Byggnaden består av flera olika block som vridits i olika riktningar. Volymerna har olika höjder och storlekar men likartade fasaduttryck.
25 våningar är det högsta som sedan trappas ner till två våningar.
Öster om Kyrkans hus på andra sidan gatan ligger World Maritime University ritat av Terroir&Kim Utzon Arkitekter. Det är en tillbyggnad av ett nationalromantiskt hus av Harald Boklund. Tillbyggnaden har en expressiv skulptural gestaltning med fasad i plåt med många vinklar och spetsar. Norr om Kyrkans hus och Neptunigatan ligger Niagara, del av Malmö högskola, ritad av Lundgaard & Traneberg. Glasfasaden är
täckt med aluminiumlameller i bronsnyanser.

Anläggningen ligger inom riksintresse för kulturmiljövård Malmö och riksintresse för kustzonen. Och av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Malmö-Limhamn och kulturmiljöstråket Per-Albin.

Kyrkotomten
Anläggningen saknar kyrkogård men byggnaderna omger en entrégård. Gården inramas i söder av en brun låg tegelmur avtäckt med tegel. En överbyggd entré i muren, en s.k. stiglucka, är utformad med två röda tvärställda tegelmurar och däremellan ett sadeltak med gult taktegel.
Gården är belagd med kullersten och gångarna med gatsten. Längs huvudgången till kapellet är gatstenen kantad av granitblock. Ett vårdträd omgivet av en bänk står på gården liksom ett stort ankare. Längs östra längan och kapellet är en smal rabatt.
Norr om anläggningen finns kyrkans parkering belagd med gatsten och inramad med en låg tegelmur. Muren är byggd av återvunnet tegel från den demonterade byggnaden Benmöllan som låg i närheten. Även den nybyggda elstationen bakom muren är byggd av detta tegel. Mellan Malmö Live och den västra längan är ett smalt parti planterat med träd och med undervegetation av skogsväxter som t ex. ormbunkar. Trädridån ligger utanför kyrkotomten. Två träd är stora och sparades när Malmö Live byggdes, en hästkastanj och en lind.

På kyrkotomten finns inga övriga byggnader.

Underhållsplan för Sankt Nicolai kapell 2007-01-22, Wikerstål Arkitekter AB