Stäng fönster Eskilstuna kn, ÄRLA KYRKA 2:1 ÄRLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården ligger i huvudsak norr och öster om kyrkan och omgärdas i söder och öster av de omkringliggande åkrarna. I väster går bilvägen precis förbi kyrkan. Utefter vägen, norr om kyrkan, är en naturstensmur och i norr växer en hög häck. Bakom häcken ligger de senare kyrkogårdsutvidgningarna. Äldre träd växer söder om kyrkan och utefter kyrkogårdens grusgångar.

Den gräsbevuxna kyrkogården nås via två sirliga smidesgrindar uppsatta mellan stenstolpar i naturstensmuren. Den södra grinden står mitt för grusgången som leder till bårhuset, byggt i kyrkogårdens nordöstra del. Grusgångar löper i raka stråk in till gravkvarteren. Mellan gravplatsernas rader är välklippta låga häckar.

Gravarna är i huvudsak strikt ordnade i rader i öst-västlig riktning i kvarteren. Utmed grusgången mot bårhuset finns stenar med stenramar och smides räcken.
Framför kyrkans västingång är en grusad yta, som är anlagd i direkt anslutning till bilvägen. Markplattor är lagda mellan grusytan och kyrkans ingång i söder. I området närmast kyrkobyggnaden ligger naturgrus.

Bårhuset är uppfört 1928 efter ritningar av arkitekt Ove Leijonhufvud. Den kvadratiska byggnaden är gulbrunt spritputsad med vitkalkade och slätputsade hörn, taklister och omfattningar. En tavla av kalksten är inmurad i fasaden ovanför porten i väster. Tavlan bär inskriptionen ”ÅR 1928”. Sockeln är svartmålad. Taket är ett valmat sadeltak klätt med svartmålad plåt i skivformat. Taket kröns av en kula och ett kors. Den raka pardörren är klädd med brunmålad panel som bildar ett rombiskt mönster.

En minneslund anlagd 2006 är belägen norr om kyrkan. Ett kors i korroderat järn är rest i minneslundens mitt och flankeras av häckar.

Eva Wockatz, Inventeringstillfället 2007-08-28.
Sörmländska kyrkor 51, Ärla kyrka, Södermanlands hembygdsförbund, Erik Bohrn, 1944.