Stäng fönster Lidköping kn, HÄGGESLED 19:1 HÄGGESLEDS KYRKA

Beskrivning
HÄGGESLED KYRKA är syd - nordligt belägen i nordöstra delen av den nästan kvadratiska kyrkogården. Kyrkogården är högt belägen och sluttar mot ån i öster. Den inramas på alla sidor av en låg, kallmurad stenmur samt av en trädrad. Innanför muren växer bitvis även en låg häck.
Kyrkogårdens huvudingång vetter mot en körväg i norr. Den är belägen i västra delen av norra kyrkogårdsmuren. Ingången utgörs av en dubbel gallergrind av smidesjärn. Upptill avslutas grinden av små smidda "öglor". Grinden är placerad mellan fyrsidiga stolpar av stenskivor, krönta av konande lockhällar samt stenklot. På nordsidan av den östliga stolpen är målat "18" och på den västra "39". Från grinden leder en grusgång mot kyrkans västport. Gången kantas av lövträd. En annan ingång leder från åstranden i öster. Ingången består av en enkel grind i södra delen av muren. Grinden har samma utformning som huvudingången. Mitt för bron till bygdegården, i kyrkogårdens sydöstra hörn, är en ingång i form av en öppning i muren. En rad plattor leder mot nordväst, där den stöter på en grusgång. En grusgång leder från västporten, utmed kyrkans sydfasad och östra gavel. En annan grusgång leder från sydportalen till södra kyrkogårdsmuren. Den följer sedan murens insida mot öster och härefter mot söder. På kyrkogården växer en del planterade äldre lövträd.
På kyrkogårdens nordvästra del finns fragment av ett gravkors från 1600-1700-tal samt tre liggande hällar från samma tid. Sydöst om kyrkan ligger ytterligare två gravhällar.
Gravvårdarna är i övrigt huvudsakligen belägna söder om kyrkan. Här finns förromanska gavelhällar med runinskrift, en romansk kista och flera resta stenar från 1800-talets slut och 1900-talets början, vissa med stenram. En grav i väster har järnstaket och en annan består av ett järnkors.
1968 dränerades kyrkogården och utvidgades i sydväst, enligt ett förslag av stadsträdgårdsmästare Ebon Leckström, Lidköping. I sydvästra sluttningen är de nyare gravarna belägna. På kyrkogården finns en avplanad storhög.