Stäng fönster Kungsbacka kn, FJÄRÅS PRÄSTGÅRD 2:2 FJÄRÅS KYRKA

KYRKOMILJÖN
Fjärås kyrka ligger väl synlig på en grusås kallad "Bräckan". Kyrkan och åsen är synlig ända från E6 Malmö-Göteborg. På "Bräckan" löper en vägsträckning och här finns ett stort antal fornlämningar från bl.a. brons- och järnåldern.

Öster om kyrkan, på andra sidan Bräckan, ligger PASTORSEXPEDITION (trähus med fasader täckmålade i vit kulör), FÖRSAMLINGSHEM (låg byggnad med gult fasadtegel) och vaktmästeribyggnader. Från kyrktornet syns PRÄSTGÅRDEN i nordväst, en träbyggnad täckmålad i gul kulör. Norr om kyrkogården ligger Fjäråsskolan med den äldsta skolbyggnaden i öster.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården kring Fjärås kyrka är mycket stor och kringgärdas av en kallmurad stenmur med smidesgrindar i N, S, Ö och väster. Innanför kyrkogårdsmuren växer en äldre trädrad. På kyrkogården dominerar gravvårdar med stenkant och grusfyllning. Mönsterkrattning förekommer. Bland de yngre gravvårdarna dominerar urnsättning med tätare placering av gravstenar i gräsbevuxna kvarter. Huvudstråken inom kyrkogården är asfalterad medan ett fåtal gångar i nord-sydlig riktning, främst inom kvarteren i öster, är grusbelagda.

En minneslund, från 1992 anordnad efter förslag av Lennart Lundquist landskapskontor AB, finns i kyrkogårdens sydvästra del. Rakt väster ut finns en liten damm med fontän.

Väster om kyrkan, invid norra kyrkogårdsmuren ligger ett lågt REDSKAPSSKJUL med sadeltak, rödfärgade fasader och brunsvarta portar.

Nedanför en stenkantad terrassering, väster om kyrkan och mellan den äldsta kyrktomten och något yngre gravvårdskvarter, ligger ett BÅRHUS, sammanbyggt med en toalettbyggnad. Byggnaderna har flacka, plåtbelagda, sadeltak och pustade vita fasader.