Stäng fönster Skara kn, DAGSNÄS 1:3 DAGSNÄS HERRGÅRD

Beskrivning
Vid riksväg 184, halvvägs mellan Skara och Falköping ligger herrgårdsanläggningen Dagsnäs vid Hornborgasjöns sydligaste del. En allé av tätvuxen gran leder upp till gården. På varje sida om infarten till den grusade gårdsplanen står ett stenlejon. Gårdsplanens mitt består av en gräsrundel med en fontän i centrum.

Byggnadsminnesskyddet omfattar huvudbyggnaden/Corps de logiet och två flygelbyggnader. Skyddsområdet sträcker sig från flyglarna väster om huvudbyggnaden ned mot sjöns strand i öster samt omfattar parken norr om huvudbyggnaden. I parken finns runstenar och en rund paviljongbyggnad av trä.

Corps de logiet har en våning, med ett högre mittparti och en souterrängvåning mot Hornborgasjön.

På var sida om grusplanen väster om huvudbyggnaden står de flyglarna, två mindre bostadshus av sten, slätputsade och avfärgade i gult med vita pilastrar, dörr- och fönsteromfattningar.

Till anläggningen hör två rödfärgade bostadshus av trä, av senare datum alternativt kraftigt förändrade under 1900-talets senare del. En lång ladugårdsbyggnad ligger längs uppfartsvägens södra sida. Väster om parken finns en stor rödmålad magasinsbyggnad med utsmyckning i form av fönsterfoder i snickarglädjestil samt säregna tureller av plåt i takets nock och hörn, en större ekonomibyggnad klädd med eternit kallad "bränneriet" och ett litet transformatorshus av betong och tegel.