Stäng fönster Mariestad kn, DJURÖ 1:1 DJURÖ FYRPLATS

Beskrivning
Enslig är Djuröarkipelagen som är en av de mest avlägset belägna skärgårdarna i Sverige, trots att den ligger i en insjö. Närmaste land är Lurö som ligger ca åtta kilometer bort. Skärgården räknades förr till landskapet Värmland men överfl yttades på 1500-talet till Västergötland eftersom vattendjupet var mindre åt det hållet. Huvudön Djurö som befolkades först under 1500-talet är den enda av öarna som varit bebodd. Ön är tämligen långsmal; ca två kilometer lång och drygt en kilometer som bredast. Djupa sprickdalar gör ön kuperad; höga bergknallar omväxlas med sprickdalsmyrar, mörk hällmarkstallskog med ljusa ädellövträd och karg klippkust med vassiga vikar. Hela Djurö skärgård blev 1991 skyddad som nationalpark, den enda nationalparken i Vänern vid 2000-talets ingång. Djurö är en sällsam, fascinerande kulturmiljö som saknar motstycke i Vänern i övrigt. Djurö är en av de fåtaliga platser på västsvenska breddgraderdär man i våra dagar kan få mer än bara en aning om äldre tiders förhållande människa – landskap; d.v.s. en glimt från den tid då landskapet helt satte ramarna för människors liv och överlevnad. Öborna livnärde sig först och främst på fiske, i övrigt höll man djur och odlade till husbehov. Fiske var även basnäringen för fyrbefolkningen sedan fyrplatsen inrättats år 1874. Det ursprungliga bebyggelseläget ligger på öns södra del, där det sommest har bott fyra familjer. Detta var i mitten på 1800-talet. Fyrplatsens tillkomst innebar att det blev två boplatser på Djurö och under 1900-talets första hälft levde som regel två familjer på ön. Mellan 1890 och 1979 var större delen av ön först privatägd och sedan bolagsägd. Jaktmarker och senare även skogsavverkning satte sin prägel på ön. Tillsyningsmannen på Djurö skötte de hjortar som inplanterats i början av 1900-talet. Även i tillsynings mannabostaden, som bär det värmländskt klingande namnet Där framme, har det tidvis bott fyrvaktare. Fiske, sjöfart och fyrväsende avspeglas i välbevarade miljöer med småbruksbebyggelse, fyrvaktarboställe, sjöbodar och Fyrvikens hamn. Den ståtliga jaktvillan minner om tiden runt 1900 när större delen av ön blivit privatägd ”jaktpark”. Malbergshamn och Årans hamn är naturhamnar som haft betydelse i väner sjöfarten. Kring Djurö finns åtskilliga vrakplatser, bl.a. en ålderdomlig blockskuta, skyddad som fornlämning.

KÄLLA: Vänerns fyrar - en lysande historia. Erik Holmström, 2000.