Stäng fönster Uddevalla kn, DRAGSMARKS KYRKA 1:1 DRAGSMARKS KYRKA

Beskrivning
DRAGSMARKS KYRKOGÅRD består av två delar, varav den äldsta är den där kyrkan ligger. Den äldre delen har kyrkogårdsmur på tre sidor (öster, söder och väster). I det sydvästra hörnet av muren ingår delar av den forna klosterkyrkans östgavel. Ingångar finns från alla tre sidorna i muren, genom enkla järngrindar mellan huggna granitstolpar. Grusgångar leder från ingångarna till kyrkan framför vars portal en grusplan breder ut sig. De tätt liggande gravarna i de gräsbevuxna kvarteren är huvudsakligen från 1900-talets första hälft. Flera både höga och medelhöga gravvårdar finns här. Endast några få äldre gravstenar från 1700- och början av 1800- talet finns. Innanför muren står ett fåtal lövträd, bl a kastanjer, och innanför västra kyrkogårdsmuren växer en häck.
Den gamla kyrkogårdens norrmur är riven, och denna äldre del är på så sätt direkt ansluten till den utvidgning åt norr som invigdes 1976. Denna yngre del begränsas av buskager, tätare planterade utefter vägen i öster. Längst i norr har en grusplan anlagts med möjlighet att köra in. Där ligger också en mindre ekonomibyggnad, modern. Grusgångar leder därifrån mot kyrkan. Låga gravvårdar med låga häckar bakom.