Stäng fönster Götene kn, FORSHEM 18:1 FORSHEMS KYRKA

Beskrivning
FORSHEMS KYRKA är placerad med koret i öster och tornet i väster i norra delen av den äldre kyrkogården. En ny kyrkogård, söder om kyrkan invigdes 1912. I väster, mellan kyrka och församlingshem, ligger en ännu nyare mindre kyrkogård från 1983. Gamla kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur samt av en trädrad med bland annat lönn och ask. Huvudingången i norr utgörs av en dubbel smidesgrind, troligen från 1925, med spjälor samt överst ovaler. Den är placerad mellan kraftiga fyrsidiga stenstolpar med konande lockhällar samt stenklot. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans norra port och en annan följer muren mot väster och öster. En annan ingång, belägen i nordöstra hörnet, vetter även denna mot vägen. En stentrappa med fem steg leder från kyrkogården och ned till grinden. Vid båda sidor av trappan finns en handledare av järn. Smidesgrinden har rutmönster samt överst voluter. Den är placerad mellan kraftiga fyrsidiga stenstolpar, krönta av stenkors. Ingången från parkeringsplatsen i väster utgörs av en sentida, dubbel smidesgrind med rutmönster. En grusgång leder från muröppningen till kyrkans västport. Ingången till den södra delen av kyrkogården består av en muröppning.
Kyrkogården indelas i kvarter genom symmetriskt lagda grusgångar. På gamla kyrkogårdens östra del omges flera gravvårdar av stenram och enstaka av järnstaket. I sydvästra hörnet finns ett kvarter med stenramar samt två järnstaket. Norr om norra tvärarmen finns en Eskilstunakista med gavelkors. I nordväst växer tuja och rönn. Utmed västmuren finns en gravhäll samt en 1700-talssten. I öster ligger Forsenius gravtumba, som är sammanbyggd med Forsenius gravkor.
SÖDRA KYRKOGÅRDEN - Södra kyrkogården, troligen från 1945, inramas på alla sidor av en jämn stenmur. Ingången från gamla kyrkogården består av en muröppning i nordmuren. En stentrappa leder ner till grinden från den högre belägna, äldre kyrkgården. På varje sida av öppningen finns en fyrsidig stenstolpe med konande lockhäll samt stenklot. Från ingången leder en grusgång mot söder, där en likadan ingång finns, samt mot kyrkans sydport. Gången kantas av en trädallé. En annan gång följer nordmuren.
VÄSTRA KYRKOGÅRDEN inramas av en jämn mur i norr och öster samt i övrigt av häck. Huvudingången från parkeringsplatsen är belägen i nordöst och utgörs av en nyare smidesgrind med spjälor. Den är placerad mellan murade, fyrsidiga stolpar krönta av stenkors. På kyrkogården finns symmetriskt lagda grusgångar samt i södra delen en grusad, rund minneslund med buskar och en rest sten.