Stäng fönster Eskilstuna kn, HUSBY-REKARNE 9:1 HUSBY-REKARNE KYRKA

Beskrivning
Husby-Rekarne kyrka med kyrkogård är byggd på en höjd. Kyrkogårdens senare utvidgningar ligger norr om kyrkan. Kyrkogården omges av en hög naturstensmur, som på 1700-talet blev försedd med sadeltak och enkupigt lertegel. Den magnifika muren sträcker sig även runt utvidgningen i norr. I norra utvidgningen har muren synliga naturstenar utvändigt och är invändigt vitputsad. En trädkrans inramar kyrkogården.

Det finns tre entréer till kyrkogården, i norr, söder och väster. Vid muröppningarna sitter svarta smidesgrindar. Kyrkogården är terrasserad mot öster och väster. Stentrappor med enkla smidesräcken leder ned till de lägre delarna. Grusade gångsystem löper utefter muren, kyrkan och till gravarna. Kyrkogården har i norr och söder formklippta häckar och buskar som ger kyrkogården en formell karaktär.

Gravarna är placerade i öst-västlig riktning. Norr om kyrkan finns äldre gravvårdar med stenramar. Utefter kyrkogårdsmuren i väster finns gravvårdar med gjutjärnskors. Äldre och större gravvårdar finns även strax väster om kyrkan. Öster om vapenhuset ligger två järnhällar.

Strax söder om kyrkan är ett fristående gravkor, det Fleetwoodska koret, som byggdes mellan åren 1790 och 1795 för dåvarande ägaren till Ryningsberg. I kyrkogårdens sydöstra hörn, intill muren, byggdes ett bårhus 1903. Detta byggdes om till ett gravkapell 1925. Båda byggnaderna är vitputsade som kyrkan och har tak täckta med kopparplåt.

En runsten av sandsten, med slingor huggna i relief, är placerad vid södra muren.