Stäng fönster Ovanåker kn, ALFTA PRÄSTBORD 2:1 ALFTA KYRKA

Beskrivning
Den gamla kyrkogården runt Alfta kyrka har utvidgats framför allt åt norr vid ett flertal tillfällen. Övriga sidor begränsas av vägen och den näraliggande bebyggelsen. Kyrkogården inramar kyrkan och placeringen på en höjd gör att marken sluttar nedåt i alla väderstreck. Runt kyrkan löper en gång som binder samman trappan i söder med den kalkstensbelagda gången i väster, gravkapellet i nordost och den långa gången mot kyrkogårdens ingång i norr. I vinkel mot gången i norr delas kyrkogården av en allé med stensatta kanter och ingång i väster. Området mellan kyrkan och gravkapellet i nordost är belagt med kullersten, i övrigt är gångarna grustäckta. Gravkvarteren är indelade med låga ansade häckar utom i direkt anslutning till kyrkan i söder, här står gravstenarna fria. Allén norr om kyrkan består av björkar och vegetationen domineras även i övrigt av höga lövträd. Runt hela kyrkogården löper ett gjutjärnsstaket.

Nya kyrkogården, norr om kyrkan, sammanlänkas med den gamla av en stig genom en mindre park. Ingången i söder är tydligt markerad med korta stenmurspartier och kullerstensbeläggning, och liksom runt gamla kyrkogården löper ett gjutjärnsstaket runt den nya. Stora delar av nya kyrkogården, vilken invigdes 1977, är ännu ej tagna i bruk. De delar som brukas delas in i kvarter med grusgångar och höga häckar. Direkt till höger om ingången finns en minneslund med en damm och ett marmorkors utfört av Erik Sand, Strängnäs. På andra sidan ingången finns kyrkoförvaltningens ekonomibyggnader och mot väster gränsar kyrkogården mot prästgården. Vegetationen varierar och innehåller såväl buskar som barr- och lövträd. Större delen av nya kyrkogården är dock endast gräsbeväxt vilket gör den öppen och ljus.

De två kyrkogårdarna skiljer sig tydligt ifrån varandra, där den äldre representerar en traditionell kyrkogård medan den nya ännu ej helt tagit form. Dessutom saknar den nya fysisk koppling till den gamla, belägen ett hundratal meter bort. Dessa faktorer kan öppna för en intressant utveckling, möjligen mindre knuten till de kulturhistoriska aspekterna.

Nordost om kyrkan står ett gravkapell kallat ”Uppståndelsens kapell”, med ingång till det nuvarande bisättningsrummet i söder och ingång till källaren i norr. Det är stramt hållet i nyklassicistisk stil, troligen tillkommet under 1700-talets andra hälft, med dekorationer i form av en trappstegsfris, lisener, pilastrar samt släta omfattningar kring fönster och port. Fasaderna är slätputsade och avfärgade vita medan den likaså slätputsade sockeln är utförd i granitimitation som på kyrkan. Taket är ett kopparklätt valmat tälttak krönt av ett förgyllt kors. Åt norr leder en port in i källaren och ovan denna sitter ett rundbågigt blyspröjsat fönster. Den stickbågiga södra porten är klädd med liggande panel och nås via en granittrappa.

I sydvästra hörnet av nya kyrkogården finns kyrkoförvaltningens ekonomibyggnader. Mot kyrkogården vänder sig de två envåningsbyggnaderna med tegelväggar, något förskjutna, med ett fönster och stående rödfärgad lockpanel på bindväggen. Åt väster är väggarna klädda med rödfärgad liggande panel och portarna till garage och verkstadsutrymmen är målade grå. Utrymmen finns även för lunchrum och sanitet. I vinkel åt söder står en nyuppförd carport med plats för tre fordon, klädd med rödfärgad stående panel under pulpettak, liksom de övriga. På gårdsplanen framför finns uppställningsplats för fordon samt fållor för sand och jord.