Stäng fönster Mjölby kn, PRIORN 8 MJÖLBY GAMLA KYRKOGÅRD

Beskrivning
Mjölby kyrka är centralt belägen i staden. Kyrkan uppfördes ursprungligen av sten under äldre medeltid. Kyrkans ursprungliga planform är okänd, då den 1771 drabbades av en omfattande brand. Endast delar av tornet kvarstår från den medeltida kyrkan. Långhuset uppfördes efter branden med en för tiden typisk utformning med rektangulärt långhus med tresidigt kor och sakristia på nordsidan. Tornet försågs med en karnissformad huv. Ingångar finns mitt på långhusets sydsida samt via tornet i väster. Sadeltaket, som är valmat i öster, är täckt med kopparplåt. Kyrkans gustavianska interiör är starkt präglad av arkitekt Agi Lindegrens renovering 1906, sedermera modifierad genom arkitekt Kurt von Schmalensees renovering 1944. KYRKOGÅRDEN är terrasserad mot norr och väster. Ingångar finns i norr från prästgården och i söder från Kungsvägen och Stora Torget med dekorativt utformade järnsmidesgrindar.
På kyrkogården finns ett gravkor för ätten Ehrenkrona på Hulterstad. Det är uppfört i början av 1800-talet i en för tiden typisk nyklassicistisk utformning. Kyrkogården togs ur bruk på 1880-talet då en ny kyrkogård anlades en knapp kilometer från kyrkan.