Stäng fönster Strängnäs kn, YTTERSELÖ KYRKA 1:1 YTTERSELÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av en äldre del som i stort sett bevarar sin sträckning från 1770-talet, och en utvidgning mot norr gjord på 1950-talet. Omgärdande kyrkogårdsmur består av vald, huggen eller kilad granit, bevuxen med mossa och sedum. I norra, östra och södra sidorna finns grindöppningar med fyrkantiga, vitrappade och koppartäckta grindstolpar. I väster finns en senmedeltida stiglucka, med blinderingar och faltak. I valvöppningen sitter en grind av smidesjärn, troligen från 1800-talet.

Innanför murens norra, östra och nordvästra sidor växer en trädkrans av kastanj. Längs den södra muren består trädkransen av ask. En dubbelsidig lönnallé leder längs huvudgången från södra grinden till vapenhusets ingång.

Kvarteren indelas med klippta nord-sydliga häckar av måbär, liguster och oxbär, med gravar på ömse sidor, vända mot öster och väster. I nord-östra hörnet finns ett urngravskvarter med liggande vårdar vända mot söder. Söder om kyrkan finns några större vårdar, mest iögonfallande är sarkofagen över riksrådet Hans Åkesson Soop, med ett spåntäckt skyddstak buret av kalkstenspelare.

Väster om den muromgärdade kyrkogården finns en minneslund, där en fontän utgör mittpunkt, omgiven av en stenlagd rundel. Minneslunden inramas av en blockstensmur mot norr och en rosplantering mot öster och väster.

Vid infarten norr om kyrkan finns en vitrappad ekonomibyggnad med gravkapell, uppförd 1973-74 efter ritningar av arkitekt Jerk Alton.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum
Sörmlandsbygden 1988:1