Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, BOTANICUM 15 LUNDS BOTANISKA TRÄDGÅRD MED AGARDHIANUM, KOLHUSET, ORANGERIET, BOTANISKA MUSEET OCH INSTITUTIONEN FÖR SYSTEMATISK BOTANIK

Beskrivning
Den nuvarande botaniska trädgården i Lund anlades på den så kallade Tornalyckan under mitten av 1860-talet på initiativ av föreståndaren Jacob Georg Agardh. Bevarade element i de formellt präglade delarna från Agardhs tid är den centrala rundeln och de intilliggande växthusen med koncentriska respektive radiellt utsträckta gångar. Hit hör även de två huvudaxlarna som sträcker sig ut till trädgårdens entréer samt den stora vallomgärdade absidformade spegeldammen norr om växthusen. Gångarnas dragningar har i vissa fall ändrats men karaktären är fortfarande formell. Den romantiska stilen från samma tid framträder exempelvis i resterna av det mjukt slingrande gångsystemet i trädgårdens yttre delar och den organiska formen på de två mindre dammarna. Agardhs indelning med de ömtåligare örtartade växterna i de öppna inre delarna av trädgården och de robustare vedartade växterna (träd och buskar) i den omgärdande och skyddande yttre zonen är fortfarande delvis bevarad. Flera av träden härrör från Agardhs tid. I den södra delen, som införlivades 1888, har gångarna successivt rätats ut fram till 1960-talet, men flera av träden i den barrträdsplantering som gjordes utmed södra gränsen 1915 finns kvar. Trädgårdens samtliga gångar är fortfarande grusbelagda.

Från tiden före Tornalyckans omvandling till botanisk trädgård finns i dag två synliga rester. Den ena är de låga jordvallarna i norr och öster som en gång omgärdade åkern. Den andra är en kvarvarande högstubbe med ett utskjutande ungskott på toppen. Den östra vallen har möjligen en bakgrund som ägogräns från 1600-talet. Högstubben är en rest av de två stora vitpilar som kantade infarten till dåvarande Tornalyckan.