Stäng fönster Falkenberg kn, GÄLLARED 4:13 GÄLLAREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger i samhällets utkant med omgivande hagar samt ett kuperat skogsområde. Framför kyrkan i söder finns en grusad plan för parkering.

KYRKOGÅRDEN
Huvudentrén är placerad i söder med 3 st svarta smidesgrindar, varav den mellersta är en dubbelgrind. Grindarna har höga kraftiga grindstolpar. De är murade med en kraftig spritputs i bruten vit kulör och har slätputsade hörn. Överst ligger en natursten samt en rund kula. Kyrkan kringgärdas av en gräsbeväxt, slät, naturstensmur med grå fog. Muren är rund i sin form, vilket innebär att kyrkogården är oval. Runt kyrkan växer planterade trädrader. En ingång med smidesgrind och grindstolpar lika de i söder finns även i väster.

Runt kyrkan växer gräs. Grusade gångar leder fram till och runt om kyrkan. Gravvårdarna är placerade i N-S riktning. Några är s.k. singelgravar med naturstenskarm och några gravar med staket samt järnkors och äldre gravstenar från 1600-talet finns på kyrkogården. Träbänkar och lyktstolpar med kopparlyktor med blyinfattat gult glas samt belysningsarmatur finns utplacerade på kyrkogården.

I sydväst vid huvudentrén finns en EKONOMIBYGGNAD med spritputsade vita fasader. Byggnaden har ett sadeltak täckt med 1-kupigt lertegel. En enkeldörr med träpanel, fönster med blyspröjsade glas, och brunmålade träbågar samt solbänk av svart sten. I söder finns ett 2-luftsfönster. Byggnaden har brunmålade takfotslister samt vindskivor. I norr finns en brunmålad pardörr av trä.