Stäng fönster Järfälla kn, KALLHÄLL 1:19 KALLHÄLLS KYRKA (SANKT LUKAS KYRKA)

Omgivningen
Kallhälls centrum ligger vid Görväln, cirka 2 mil nordväst om Stockholm i nordvästra delen av Järfälla kommun. Kyrkan ligger skild från stadsdelens kommersiella centrum. Samtidigt finns ett visuellt samband genom att kyrka och klocktorn är synliga i stadsbilden både från gångbron vid Kallhälls pendeltågsstation och från gågatan i centrum. Sydväst om kyrktomten går västra stambanan förbi och i väster skymtar Mälaren. Norr om kyrkan ligger flerfamiljshus och i sydöst, mellan kyrktomten och centrum går Kallhällsleden.

Anläggningen
Kyrkotomten gränsar mot vägen, spårområdet, naturmarken och bostadshusen. Kyrkan ligger på en liten höjd. I grässlänten ner mot Kallhällsleden och spårområdet växer höga tallar och olika sorters lövträd. Tillfarten till kyrkan sker från Svarvargränd. I anslutning till kyrkbacken ligger parkeringsplats och ett område med armerat gräs tänkt för utomhusgudstjänster. Längs församlingsgårdens fasad går en gång av gatsten som kantas av klippta häckar. Här finns utrymme för cyklar.

Kyrkobyggnaden omges av planteringar med olika häckar och buskar samt träd. På sydsidan ligger en lekplats i anslutning till entrén för kyrkans barnverksamhet. Längs gränsen mot spårområdet finns stängsel och en ridå av oregelbundet planterade lövträd, i övrigt saknas hägnad. Väster om byggnaden har nyligen anlagts en meditationsplats med gräsplan kantad av rhododendron, bänkar och en rund plats i gräsmattan avsedd för perenna växter.

På kyrkbacken, norr om kyrkan, reser sig det fristående, 16 meter höga, klocktornet. Det är byggt i gult fasadtegel som kyrkan och kröns av ett kors i metall. I tornet hänger två klockor gjutna av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. Den stora klockan med texten "Guds rike är Eder nära" är stämd i A och väger 500 kilo. Den mindre klockan med texten "Frid vare med Eder" är stämd i C och väger 300 kilo. Mellan klocktornet och kyrkan går en meterhög betongmur som bildar en mindre gård där blommorna läggs efter begravning i kyrkan.

Kyrkoanläggningen
S: t Lukas kyrka ingår i en anläggning med församlingsexpedition, lokaler för församlingsarbete, barn- och ungdomsverksamhet samt tjänsterum för präster, organist, diakonissa och vaktmästare. Verksamheterna är samlade i en byggnad som utifrån är gestaltad i tre urskiljbara enheter med olika höjd och karaktär. I vinkeln mellan församlingssal och församlingsgård ligger en takterrass mot söder som via en utvändig trappa i betong står i förbindelse med kyrkotomten. Kyrkan är orienterad med koret mot öster. Byggnadens stomme består av betong. Kyrkans utsmyckning, inredning och inventarier är från kyrkans byggnadstid.