Stäng fönster Söderköping kn, RYDS KLOCKARGÅRD 2:1 ÖSTRA RYDS KYRKA

Beskrivning
Östra Ryd är en medeltida socken sydväst om Söderköping. Kyrkans medeltida historia är oviss men den synes ha blivit uppförd som salkyrka, en kyrkobyggnadstyp som blev vanlig under högmedeltiden. Spår av valvslagning visar att kyrkorummet har varit avdelat i två skepp. På 1500-talet tillkom en sakristia på den norra sidan. Valven medförde stora påfrestningar på väggarna varför ett kraftigt murstöd byggdes vid östgaveln under 1600-talet. År 1775-76 genomförde stiftsmurmästare Måns Månsson och stiftsbyggmästare Petter Andersson från Linköping en omfattande ombyggnad som bl a resulterade i att valven nedtogs och ersattes med ett trätunnvalv. Intill västgaveln byggdes ett torn till vilket huvudingången förlades, och vars bottenvåning integrerades i kyrkorummet genom en vid öppning. Exteriören fick i stort sett den utseende det har idag med en ny takkonstruktion med brutet, valmat takfall, nya fönster och dörrar och troligen spritputsades fasaderna i vitt. Interiören är välbevarad med trägolv, trätunnvalv, väggfasta bänkar, korbänkar, läktarbänkar och en 1700-talsorgel som är den enda kvarvarande orgeln av orgelbyggaren Lars Strömblad.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården har en oregelbunden form och består i öster av en nyare del från 1949. Kyrkogårdsmuren är kallmurad med huvudingången förlagd mittför tornet i väster. Grindstolparna är vitputsade med kvaderritsningar och krönta av ett stenkors. Grinden är i svart smide från 1700-talets slut. Sydöst om kyrkan finns ett gravkapell ritat av arkitekten Claes Eriksson 1935. Kapellet som ännu är i bruk är byggt i souterräng med kylrum i källarvåningen. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt med släta hörn. Det svarta plåttäckta taket är valmat med en karnissvängd form. Ingången finns på den västra sidan med en rundbågig dubbeldörr klädd med svart diagonalställd panel. Två rundbågiga fönster finns på den norra väggen. Invändigt är väggarna vitputsade, golvet är belagt med ett mörkt lackat trägolv och i öster finns ett enkelt träaltare.

Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.