Stäng fönster Uppsala kn, SKOGSTIBBLE 6:1 SKOGS-TIBBLE KYRKA

Beskrivning
Skogstibble kyrka från 1100-talet är en de äldsta i Uppland. Den har bevarat sin ursprungliga romanska planform med långhus och ett smalare absidförsett kor. Under senmedeltiden förlängdes långhuset åt väster samtidigt som vapenhuset byggdes i söder och sakristian norr om koret. Exteriören präglas av den medeltida arkitekturen men också av den restaurering som ägde rum 1879.

Skogstibble kyrka har ett öppet läge i jordbruksbygd på gränsen till skogsbygden i norr och öster. Den ligger i Tibble by som har karaktären av gammalt sockencentrum med äldre skolbyggnader, f.d. ålderdomshem och kyrkoherdeboställe.

Skogstibbles klockstapel är från början uppförd 1729, men byggdes upp igen efter ett blixtnedslag år 1839. Den har en tämligen enkel exteriör eftersom den under 1900-talet försetts med dubbelfasspontad, svartmålad panel. Stapeln ligger på en åkerholme ett par hundra meter söder om kyrkan.

Den omges av en kallmurad gråstensmur och trädkrans. Gångarna är grusade och gravkvarteren är grästäckta. En mindre mängd grusgravar med stenramar eller häckinramning finns kvar. Nära sydvästra hörnet står ett putsat begravningskapell med falsat plåttak från 1934. Där placerades den gamla altaruppsatsen från 1879 i samband med invändig renovering i kyrkan.