Stäng fönster Göteborg kn, HAGA 12:6 M.FL. KV FURIREN I HAGA

Beskrivning
Mot korsningen Haga Nygata - Västra Skansgatan vänder sig en byggnad (uppförd 1871) med ett diagonalt avskuret hörn. Bostadshusen Haga Nygata 7-9 och Västra Skansgatan 5-7 är sammanbyggda och bildar ett gemensamt gårdsrum där gårdarna avskiljs genom ett plank. Gården har en bevarad vattenpump och ett utedass. Gårdsytan är täckt med storgatsten och kullerstensbeläggning.
Museet "Hem i Haga" drivs av Göteborgs historiska museum och omfattar museirum i byggnaderna Haga Nygata 7-9. Bottenvåningen på Haga Nygata 7 innehåller olika museilägenheter. "Järnbärarens" hem är från 1800-talets första hälft. "Skomakarens verkstad" är ett kök kombinerat skomakeri från 1930-talet samt ett bostadsrum från 1700-talet. På vinden finns bostadsrum från 1800-talets mitt. Det yngre huset på Haga Nygata 9 inrymmer museilägenheten "Arbetarens ett rum och kök" som speglar ett arbetarhem från 1920-talet. I en källarlokal finns en utställning om Hagas historia. På gården finns en pump som användes fram till 1930-talet samt ett utedass som var i bruk så sent som till 1970-talet.

Källa: Beslut-Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Dnr: 432-18449-2011