Stäng fönster Söderköping kn, GÅRDEBY KYRKA 1:1 GÅRDEBY KYRKA

Beskrivning
Gårdeby kyrka byggdes under 1200-talets senare hälft, och är ett sent exempel på en romansk absidkyrka. Dateringen är säkerställd genom dendrokronologiska provtagningar på den ursprungliga absidvinden. Det är länets östligaste absidkyrka. Byggnaden är uppförd av gråsten med rektangulärt långhus och smalare absidkor. Under senmedeltid byggdes en sakristia till i norr. Huvudingången ligger i väster, och det finns även en separat ingång till sakristian. Fasaderna är spritputsade med släta omfattningar och avfärgade i vitt. Samtliga takfall är spåntäckta. Exteriören har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär, medan olika tider har fått sätta avtryck på kyrkorummet och dess inredning. Kyrkomiljön och dess fornlämningsrika omgivningar är av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en stenmur samt en trädkrans. Huvudingången är placerad i väster, ingångar finns även i söder och i öster. Kyrkan omges av grusade gångar och gräsmattor. I kyrkogårdens sydöstra del finns en faluröd fd likbod i två våningar, sedan 1950-talet använd som redskapsbod. Byggnaden är knuttimrad och täcks av ett sadeltak med betongtegel. Mot väster finns en svart, plåttäckt dubbeldörr med vitt foder samt ett ovanliggande lunettfönster, och mot söder en svart panelklädd dörr av ålderdomligt utseende.

Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras historiken och beskrivningen.