Stäng fönster Lidköping kn, STRÖ 11:1 STRÖ KYRKA

Beskrivning
STRÖ KYRKA ligger öst - västligt placerad i nordvästligaste delen av den stora kyrkogården. Kyrkan omges på alla sidor av en jämnt lagd stenmur och av en trädrad. Huvudingången i väster utgörs av en dubbel smidesgrind, upptill prydd av smidda arkadbågar. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Från grinden leder en grusgång till kyrkans västport samt runt kyrkan. Grusgångar leder runt kyrkogården utmed norra, östra och södra muren. Från söder leder två gångar fram till kyrkan. Kyrkogården är belägen på en ås och sluttar svagt mot öster och söder. Söder om kyrkan finns mestadels nyare gravvårdar i nord - sydlig riktning. I öster finns äldre, varierade gravar, varav några med gjutjärnstaket eller kedja. Egentlig kvartersindelning saknas. Utmed muren i kyrkogårdens nordvästra hörn står del av en runsten samt fem stenkors, troligen från 1600- eller 1700-talet. Utmed norra muren är en ekonomibyggnad.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden i en våning är uppförd av grå panel och har sadeltak, täckt av enkupigt tegel. Byggnaden tillkom troligen på 1920- eller 1930-talet.