Stäng fönster Upplands-Bro kn, HUSBY 4:3 BRO KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omramas av kyrkogårdens äldsta del, som under 1770-80-talet utvidgats åt söder och åt väster under 1880-talet. Den i väster tillkomna delen markeras av äldre träd, som då planterades på kyrkogårdens mitt. Kyrkans träd härrör, förutom från 1880-talet, även från en stor plantering som företogs kring 1700-talets mitt. Kyrkogårdens bogårdsmur omlades helt i samband med kyrkogårdsutvidgningen 1779-80. Bogårdsmuren reparerades även under 1840-talet.

Under 1970-talet utvidgades kyrkogården ytterligare och i dag finns en anlagd minneslund på en kulle, norr om kyrkan. Samtliga gravvårdar är utförda i sten, och de flesta relativt enkla, utan stenramar.

Tidigare var kyrkogårdsentrén försedd med stigluckor, men är sedan 1800-talets mitt försedd med grindstolpar och järngrindar. Fram till kyrkan och gravkvarteren leder grusade gångar.
Ytan närmast kyrkoporten är dock belagd med gatsten.

Klockstapeln uppfördes 1731 och hade ursprungligen en öppen konstruktion, förutom den övre delen, den s.k. ”klockstapelskorgen” som var brädfodrad. Stapeln brädfodrades under 1880-talet. Upptill avslutas stapeln av en spåntäckt och karnissvängd huv, och kröns av en vindflöjel. Stapeln är idag svarttjärad.

I kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett gravkor, uppfört för greven Erik Josias Filip Sparre, år 1886. Gravkoret ritades av arkitekt Herman Holmgren, samma arkitekt som ritade Brogård. Byggnaden är uppförd i en för tiden typisk eklektisk stil, där de olika historiska stilarna är rikt blandade. Byggnaden är uppförd av tegel och puts med kvaderimitation, avfärgad i vit kulör. Fasaderna är även försedda med stuckdekorationer. Taket är täckt med svartmålad plåt.