Stäng fönster Falkenberg kn, MORUP 11:14 MORUPS KYRKA

Beskrivning
Morups kyrka är belägen i byns norra del. Framför kyrkan i väster löper den gamla kustvägen. Kyrkan omges av en kyrkogård, vilken kringgärdas av en kallmurad skalmur. I väster finns 2 st smidesgrindar, i norr en smidesgrind med grindstolpar av natursten, i öster ytterligare en smidesgrind dekorerad med kors, senare uppförd, med spritputsade grindstolpar samt tälttak av kopparplåt. I söder återfinns en högre smidesgrind med grindstolpar. Årtalet 1863 står skrivet på grinden. Vägen fram till kyrkan följs av en trädallé.

På kyrkogården leder grusade gångar fram till och runt kyrkan. Här återfinns relativt få gravvårdar, flertalet är placerade på den nyare kyrkogården i väster på andra sidan vägen. De befintliga utgörs av äldre järnkors, singelgravar, samt gravar med kedjor och naturstensstolpar.
Strax norr om kyrkan ligger prästgården, en vitmålad, panelklädd byggnad uppförd 1846. Söder om kyrkan finns en mindre park med träd och gångsystem. Norr om prästgården ligger en bondgård. Mot söder löper även en stenlagd gång som leder ner till församlingshemmet. Församlingshemmet är uppfört 1962 i funktionalistisk stil med vitputsade fasader. I sydväst återfinns en asfalterad parkeringsplats samt två byggnader; skolan, uppförd 1911 samt den s k Kyrkstugan ( f d barnmorskehus, kommunalhus mm) från 1857. Båda byggnader har panelklädda fasader varav den förra målad i blå och den senare i blå kulör.

I väster på andra sidan landsvägen ligger den nya kyrkogården, vilken togs i bruk 1876 och som sedan har utvidgats flera gånger. Kyrkogården kringgärdas av ett svart smidesstaket. En asfalterad gång leder rakt ner genom gravkvarteren. Däremellan löper grusade sidogångar. På kyrkogården återfinns häckrader och trädrader, buskar, äldre samt nyare gravstenar, varav några med smidesjärnsstaket. I de norra delarna återfinns en kallmurad stenmur samt ett staket av trä. Här finns även en avskild del med enbart singelgravar. Längst ner i väster är en minneslund anlagd, här har kyrkogården en parkliknande karaktär.