Stäng fönster Gnesta kn, KATTNÄS 7:1 KATTNÄS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omges av en naturstensmur. Delar av bogårdsmuren är uppförd som en skalmur vilket kan tyda på hög ålder. I väster och söder övergår bogårdsmuren i en terrassmur. Endast enstaka träd från en äldre trädkrans är bevarade, bland annat i norr och väster.

Kyrkan är placerad på kyrkogårdens norra del, då den södra och västra delen sluttar starkt. Ingången till kyrkogården ligger i sydväst och flankeras av putsade, vitkalkade grindstolpar med plåtavtäckning och kulkors. Kyrkogården är gräsplanterad med grusgångar. Det finns få gravvårdar, buskar och träd på kyrkogården.

I kyrkogårdens nordvästra hörn står ett tidigare bårhus som uppfördes 1941. Byggnaden är murad, putsad och avfärgad i brutet vitt. Bårhuset har en gråsvart målad sockel. Den har ett brant sadeltak som är täckt med rött, enkupigt lertegel. Dörrar och fönster är grönmålade.

Söder om bårhuset står en runsten som tidigare låg i kyrkans vapenhus. Den fragmentariskt bevarade inskriften lyder: … Ödin. Han blev död … i Hedeby. Gud hjälpe anden.

Minneslunden är placerad i kyrkogårdens sydöstra hörn. I kyrkogårdens sydvästra hörn finns en likkällare dold bakom syrenbuskar. Den används inte längre för sitt ursprungliga syfte utan fungerar enbart som tillfälligt förråd.

Redelius, G. 1968. Sörmländska kyrkor med långt kor. I: Fornvännen 1968:1.
Vårdplan för Kattnäs kyrka, Westerlinds arkitektkontor AB