Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 66:2 ALLHELGONAKYRKAN

Beskrivning
Allhelgonakyrkan ligger på ett litet bergsparti nordost om Citytorget i norra Kortedala. Citytorget, Allhelgonakyrkan, Lövåsskolan och den sydvästra delen av bostadsområdet Adventsparken ingår i bevarandeprogrammet för Göteborgs kommun, som en tidstypisk miljö från sent 1950-tal. Torget är även intressant som exempel på ett "sekundärt" stadsdelscentrum.

Kyrkoanläggningen består av kyrka, församlingslokaler, klockstapel och kyrkotomt. Kyrkobyggnaden var ursprungligen rektangulär, med bl.a. en mindre kyrksal i en suterrängvåning i väster. Efter en tillbyggnad åt söder har den fått en vinkelställd planform. I öster ligger en entréplats åt öster, där en fristående klockstapel är rest.

KYRKOTOMTEN är kuperad, brantast mot norr och väster, och berget går i dagen på flera ställen. I den östra änden av tomten ligger en asfalterad parkeringsplats. Gångsystemet runt kyrkan är till största delarna asfalterat, utanför entrépartiet ligger marksten. På den norra delen av tomten finns trappor av gjuten betong. Växtligheten består av gräsbesådda ytor, uppvuxna träd (främst björkar och tallar), samt en del planteringar och buskage.

Den fristående KLOCKSTAPELN är uppförd i rött tegel på en gjuten sockel av cement. I den övre delen finns höga, smala ljudöppningar för de tre synliga klockorna. Stapeln uppfördes på 1970-talet och är snarlik den ursprungliga (som endast hade plats för en klocka). Uttrycket domineras av vertikala linjer och av murverket.

FÖRSAMLINGSLOKALERNA ligger i en tillbyggnad som ansluter till den mindre kyrksalens södra fasad. Tillbyggnaden uppfördes på 1990-talet och är väl anpassad till kyrkan i materialval och detaljutformning. Vid tiden för denna inventering (2006) planeras en ytterligare förlängning åt söder.

Se även materialet från "Storstadsprojektet Göteborg, Kortedala och Kviberg", området
"Göteborg, Kortedala, kv Sardingaffeln del av, Allhelgonakyrkan".