Stäng fönster Töreboda kn, BÄLLEFORS PRÄSTBOL 9:1 BÄLLEFORS KYRKA

Beskrivning
BÄLLEFORS KYRKA - Kyrkan ligger öst-västligt orienterad i nordvästra delen av den nästan kvadratiska kyrkogården. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett magasin, det så kallade kyrkhärberget.
Kyrkogårdens huvudentré når man från väster via en bred och brant uppåtsluttande grusgång med ojämna kalkstenar. Gången kantas av en låg granitmur. Ingången utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor och överst voluter, placerad mellan stolpar av granit, krönta av lyktor. Gången av kalkstenar leder vidare från grinden till kyrkans västport.
En annan ingång från väster är belägen längre söder ut. Den utgörs av en trägrind med spjälor. Till denna grind leder en asfalterad gång från parkeringsplatsen i väster. En gång av plattor leder från grinden mot söder respektive norr. Enkelgrinden är placerad i en muröppning. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur och av lindar. I nordöst växer tujor utanför muren. Runt kyrkan är en smal grusgång.
Kyrkogården är högt belägen och sluttar mot såväl söder som öster och väster. Söder om koret är en terrass i nord-sydlig riktning och i terrassens norra del en trappa med en handledare.
Gravvårdarna är huvudsakligen placerade söder och öster om kyrkan. Kvartersindelning saknas. Söder om kyrkan finns kyrkoherde Benedictus Torners sarkofagliknande tumba med latinska bokstäver från 1730. I nordöst finns två gravvårdar med järnstaket.