Stäng fönster Arboga kn, GLASMÄSTAREN 3

Beskrivning
Bostadsbebyggelsen på fastigheten Glasmästaren 3 ingår i den äldre trähusbebyggelse som finns i Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
Bostadshuset på denna fastighet, som finns redovisad på 1857 års stadskarta, renoverades och byggdes till 1973. Fastighetsgränserna är desamma som på kartan från 1660-talet. Sluten gårdbildning saknas. Enligt en anteckning låg här redan 1680 en tvåvåningsbyggnad. På fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1665 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1974).