Stäng fönster Arboga kn, ÅLDERMANNEN 6

Beskrivning
Bebyggelsens placering på fastigheten Åldermannen 6 är typisk för de handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder, ågränder. Bebyggelsen består av en huvudbyggnad mot gatan samt ett uthus i tomtgräns. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån.
Byggnaderna på fastigheten är väl underhållna, dock hårt renoverade. Bland annat har bostadshuset tilläggsisolerats utvändigt utan att fönster flyttats med ut i fasadliv samt försetts med ett nytt burspråk. Byggnaden hade tidigare ett ytskikt av puts men har nu stående locklistpanel. Uthusbyggnaden ger närmast ett nyuppfört intryck. Samtliga byggnader på fastigheten är förmodligen uppförda i början av 1900-talet.
Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1628 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).