Stäng fönster Värmdö kn, PRÄSTGÅRDEN 2:1 VÄRMDÖ KYRKA

Omgivningen
Värmdö kyrka ligger är belägen på en kulle invid Värmdövägen som slingrar sig genom landskapet. Söder om kyrkan och vägen ligger Prästfjärden. Den stora stenkyrkan dominerar landskapet och omges i huvudsak av ett ålderdomligt kulturlandskap. Sju gravfält från järnåldern i närheten av kyrkan visar att området varit bebyggt sedan förhistorisk tid.

Bebyggelsen närmast intill kyrkan utgörs av sockenstugan vid vägen och ett antal rödfärgade, knuttimrade byggnader tillhörande Värmdö skeppslags fornminnesförening. Sockenstugan är inrymd i ett tingshus från 1770-talet, ombyggt under tidigt 1900-tal. Fornminnesföreningens byggnader utgörs av det gamla kyrkstallet, en f d grindstuga samt två hitflyttade hus. Intill kyrkan står också en byggnad uppförd under 1980-talet som rymmer personal-, kontors- och förrådsutrymmen samt en förråds- och dasslänga.

Anläggningen
Kyrkans äldsta kyrkogård omgärdas av en bogårdsmur av gråsten. Längst med murens insida växer en trädkrans. Kyrkogården var i äldre tid mindre än nu eftersom den har utvidgats vid fler tillfällen, senast åt öst 1876. Mursträckningen norr om kyrkan är troligen bevarad i sitt medeltida läge. Stigluckor finns muren söder och väster om kyrkan. De är uppförda under tidigt 1700-tal och är slätputsade, vitt avfärgade och täcks liksom kyrkan av spåntak.

Vid kyrkogårdens sydöstra hörn står ett gravkapell som är uppfört under 1890-talet av gråsten och med ett högt spåntäckt sadeltak. Intill gravkapellet finns en ingång genom bogårdsmuren försedd med en järnsmidesgrind.

Gravkvarteren är gräsbevuxna med grusade gångar. Gången från stigluckan i söder till sydportalen är lagd med betongplattor. Längst med gången till gravkapellet växer en cypressallé. Kyrkans västportal och gravkapellet flankeras av två höga cypresser.

Kyrkogårdens äldsta gravvårdar, varav några har smideshägnad, återfinns framförallt sydväst om kyrkan. I bogårdsmurens nordöstra del finns ett gravkor uppfört över Victor Wahlbergs familjegrav 1903. Gravkoret är utfört av granit och täckt av torvtak.

Kyrkogården utvidgades norr om bogårdsmuren 1915 och 1958. Den utvidgade delen utgörs av en skogsbevuxen höjd där även en minneslund anlades 1977. Delar av den yngre kyrkogården har karaktär av skogskyrkogård med fritt placerade gravvårdar. I norr och väster omgärdas kyrkogården av smidesstaket.

Norr om kyrkan uppfördes en låg byggnad av betong med plant plåttak under 1970-80-talet. Byggnaden rymmer pannrum, förråd och toaletter.

På en höjd väster om kyrkan står 1809-års klockstapel. Klockstapeln är rödfärgad, klädd med slät panel och i nedre delen med lockpanel. Ljudluckorna är målade svarta och den svängda huven är spåntäckt och kröns av en vindflöjel av järn med årtalet 1807.

Kyrkobyggnaden
Den första stenkyrkan uppfördes under medeltid som en salkyrka. Utvändigt hade kyrkans gråstensmurar detaljer av tegel. Norrsidan hade inga fönster och syd- och östfönsterna var troligen smala och högt sittande. Långhusets innertak täcktes ursprungligen av ett platt brädtak.

På 1430-talet byggdes sakristia och vapenhus till som båda ursprungligen valvslogs. På 1460-talet slogs långhusets stjärnvalv efter tyska förebilder. Under1480-talet tillkom två gravkapell som exteriört lades under samma tak som sakristia och vapenhus. Tillbyggnadernas sadeltak gjordes lika höga som långhuset och kyrkan fick sin korsform. Till förändringar utförda efter medeltiden hör benhuset som uppfördes 1687 väster om vapenhuset samt den södra korsarmens kraftiga strävpelare. Kyrkans fönsterstorlekar kom till under 1700-talet.