Stäng fönster Arboga kn, GROPGÅRDEN 9

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Gropgården 9 ingår i den äldre trähusbebyggelse som finns i Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet.
Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret. Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
Bebyggelsen på denna fastighet var tidigare reveterad men har nu fått en fasadbeklädnad av stående lockpanel. Vid ändringen har omsorg lagts vid att behålla fasaddekorer i form av pilastrar och gesimser. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1641 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1974).