Stäng fönster Aneby kn, BÄLARYD 1:12 BÄLARYDS KYRKA

Beskrivning
Bälaryds kyrkogård har medeltida kontinuitet och har troligen utvidgats vid ett flertal tillfällen. Två av dessa är kända; en utvidgning mot norr och öster – troligen under 1800-talets mitt eller andra hälft – med ca 5 repektive 14 meter, samt en utbyggnad 1960 med en helt ny kyrkogårdsdel öster om gamla kyrkogården. Gamla kyrkogården har en ofullständig äldre trädkrans av lönn, de flesta ytor är täckta med gräsmattor bortsett från gångar till och från kyrkan och kyrkogårdens entréer samt närmast runt om kyrkan. Kvarteret norr om kyrkan har de mest påkostade familjegravarna eftersom det här var naturligt att välja en plats om man ville ha en välexponerad vård. Söder om kyrkan låg kyrkogårdens motsats – den “allmänna linjen” där man begravdes i tätt placerad gravar i kronologisk ordning utan någon kostnad. Samtliga dessa var från början ensamgravar. Idag har detta område betydligt tunnats ut. Vid västra muren står ett gravkor som uppfördes omkring sekelskiftet 1800 för makarna Carlström från Tollarp.