Stäng fönster Gotland kn, FARDHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 FARDHEM KYRKA

Kyrkogården
Fardhem kyrkogård är ovanligt stor i relation till invånarnas antal och socknens storlek. Det kan vara så att den har kvar sin medeltida utbredning då den var en av Gotlands tre s.k. asylkyrkor d.v.s. en plats där en dråpare kunde söka skydd i väntan på sin rättegång.

Kyrkogården är nära nog kvadratisk och har möjligen kvar sin ursprungliga utsträckning. I norr mäter muren 78 m, i öster 62 m, i söder 74 m och i väster 65 m.

I det nordöstra hörnet av kyrkogården står sockenmagasinet i två våningar sedan 1845. Fasaderna är putsade och vitkalkade. Taket är belagt med falar.

Marken är gräsbevuxen med en stensatt gång (cementplattor) mellan stigluckan och södra sidan av kyrkogården, på västra sidan av kyrkogården löper ett gångsystem av grus mellan gravkvarteren.
En ålderdomlig mur omger kyrkogården, den är vackert beväxt med såväl mossa som murgröna och består mestadels av kalksten. På norra kyrkogårdsstäckningen finns den enda stigluckan på vilken dubbelgrindar är monterade. Stigluckan är medeltida – utgör kyrkogårdens huvudingång. Taket täcks av falar på ett sadeltak. Invändigt har den ett tunnvalv täckt med målade bräder samt två sittnischer. Ungefär mitt på västra kyrkogårdsmuren finns en öppning mot prästgården med manshög tjärad dörr (”Prästläuku”). Öppningar finns också i såväl sydvästra hörnet som nordöstra, den förra med dubbla trägrindar, den senare med enkel trägrind med samma utförande som grinden i stigluckan.

Kyrkogården är lummig med en allé som följer den norra gången, och trädplanteringar längs med kyrkogårdsmuren, samt ett par solitärer. På den västra sidan av kyrkogården finns planteringar av buxbom.
En fattigstock är placerad utanför stigluckan och en utanför långhusportalen. På södra sidan av kyrkogården står ett solur av sten.

På kyrkogården fanns (1996) 146 synliga gravar, de flesta på västra sidan av kyrkan. På dess norra del har man påträffat gravar från vikingatid och SSV om kyrkan en grav från samma tid. Vad fynden beträffar hänvisas till fornminnesinventeringen 1978. Öster om stigluckan har en svärdslipningssten påträffats.

Övriga byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdsmuren finns i norr en medeltida stiglucka med putsade och vitkalkade väggar under tak av två lager tjärade bräder.

På kyrkogårdens nordöstra hörn står sedan 1854 ett sockenmagasin. Fasaderna är putsade och vitkalkade, och taket är belagt med falar. Invändigt har magasinet två våningar med loft. Dörr med utvändigt liggande panel, tjärad. På samma fasad tre gluggar med luckor i samma utförande som tidigare.