Stäng fönster Stockholm kn, HÄGERSTEN 2:5 EOLSHÄLL

Beskrivning
Eolshälls ligger avskilt på en skogsbevuxen sluttning ner mot Mälaren. På platsen finns två panelklädda trähus från sekelskiftet 1900, Trädgårdsvillan uppfördes som sommarvilla och Flygelbyggnaden uppfördes som alkoholisthem. Den övriga bebyggelsen tillkom på 1940-talet, för Göte Olssons pojkhem och inrymde skola, personalbostäder och elevhem. Idag fungerar anläggningen som vårdhem, kontor och föreningslokaler. På 1980-talet uppfördes ett stall, hönshus och förråd för Eolshälls 4H-gårds verksamhet, på den plats där ett växthus tidigare stått. Institutionsbyggnaderna ligger i höjdlägen och formerar sig runt en sluttning. Längs sluttningarna vid institutionsbyggnaderna finns kraftiga murar, terrasseringar och trappor av huggen natursten. I dalgången finns rester av en äldre fruktträdgård, planteringar, betesmark för hästar och på höjden ovanför en ridmanege. Pojkhemmet omfattade även de intilliggande fastigheterna Rektorsvillan 1 som var rektorsbostad och Västbo 1 som var elevhem. Anläggningen ägs idag av Stockholms stad och fastigheterna nyttjas som bostäder, föreningslokaler, kontor samt behandlingshem.

Se även REKTORSVILLAN 1 och VÄSTBO 1