Stäng fönster Gotland kn, EKEBY KYRKOGÅRDEN 1:1 EKEBY KYRKA

Kyrkogården
Kyrkogården har rektangulär planform efter en utvidgning åt öster 1966. Ursprungligen var den kvadratisk med de flesta gravarna som brukligt på den södra sidan av kyrkan. Marken är gräsbevuxen med gångar belagda med grus och kalkstensflis. Den omges av en kallmurad kalkstensmur med – i söder – en rad med högvuxna lövträd innanför.

Järngrindar finns i väster och söder, och i norra muren finns en murad stiglucka med faltak, i en bjälke är årtalet 1791 inskuret. I stigluckan förvaras en gravhäll från medeltiden, lagd över Atlingis, hustru till Johannes från Vänge. Ytterligare två medeltida gravmonument (varav det ena fragmentarisk) finns på kyrkogården. Av övriga gravstenar är 11 st från 1800- och 1900-talen upptagna som kulturhistoriskt värdefulla i den inventering av kyrkogården som gjordes 1996.

Bilparkering för besökare till kyrkan och kyrkogården finns omedelbart söder om kyrkogården. Parkeringen är grusbelagd. En stenlagd gång (betongplattor) leder från parkeringen till den västra grinden i kyrkogårdsmuren.