Stäng fönster Västerås kn, IRSTA KYRKBY 9:1 IRSTA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård samt en kyrka.

Kyrkogården som sluttar mot norr fick sin nuvarande omfattning efter utvidgningar vid mitten av 1800-talet och 1893. Den omges av en kallmur av gråsten. Innanför skuggar stora ädellövträd. Huvudingången i söder har en tegelmurad, spritputsad stiglucka, byggd 1935, med koppartak och svartmålad järngrind. I nordöst och sydost finns enklare öppningar av granitstolpar, samt en järngrind mot den nyare kyrkogården i norr. Från alla ingångar leder grusgångar runt kyrkogården. Även gravkvarteren skiljs åt av grusgångar. Så gott som samtliga gravar täcks av gräs.

Flertalet gravstenar är låga och tämligen enhetliga, till följd av generella bestämmelser om dess utformning. Närmast norr om sakristian finns dock en grupp äldre gravar med större variationsrikedom, bland annat ett järnkors över den kände prosten Muncktell. Söder om långhuset finns liggande gravhällar. På nordvästra delen växer formklippta rygghäckar mellan kvarteren.