Stäng fönster Stockholm kn, ÖRBY SLOTT 1:3 M.FL. BRÄNNKYRKA KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger i stadsdelen Örby Slott söder om Stockholms innerstad. Stadsdelen präglas av villabebyggelse från 1900-talet och har fått sitt namn av den säteribyggnad från 1670-talet som finns i området. Söder om kyrkan breder ett öppet fält ut sig, den s k Sjöängen, där tidigare Brännkyrkasjön låg. Bortom fältet ligger Stockholmsmässans mässhallar och väster och söder om fältet är trafikleder dragna. Den landsbygd kyrkan byggdes i har med tiden förändrats till en förstad till Stockholm.

Anläggningen
Kyrkogården utgör tillsammans med Sjöängen i söder ett grönområde kring kyrkan. Kyrkogården är utvidgad i olika etapper, i norr avgränsad av en låg mur från 1930. En trädkrans och låga häckar omger i övrigt kyrkogården. Enstaka stora lövträd finns också bland gravarna, bl a almar skänkta av "Årsta Frun", Märta Helena Renstierna som är begravd på kyrkogården. Flera gravkapell är uppförda på kyrkogården. Strax nordväst om kyrkan ligger det Lagerbielkeska gravkoret från 1849 med spritputsade murar och pyramidtak. I söder ligger Odelbergs gravkor från 1879 i nygotisk stil i tegel och lister av cement. Öster härom byggdes 1888 ett gravkor för kyrkvärden och godsägaren L E Andersson, en putsad byggnad med rundbågig port. På kyrkogårdens norra sida ligger ett kapell, byggt 1930 efter ritningar av arkitekt Sven Häggbom. Nordost om kyrkan ligger församlingshemmet, en vitputsad byggnad med skiffertak, som stod klar 1959. Den är ritad av arkitekterna Mårten Larsson och Anders William-Olsson.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan, som är en hallkyrka, ligger orienterad i öst-västlig riktning. De medeltida delarna har en stomme av gråstensmurar med inslag av tegel. Den östra delen av långhuset uppfördes av tegel. Koret i öster är rakt avslutat och betydligt högre än långhuset. Kyrkans huvudingång ligger i tornet i väster. Handikappentré, sakristia och skrudkammare är tillbyggda i norr i olika byggnadsdelar.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms Stadsmuseum 2007.