Stäng fönster Älvdalen kn, SÄRNABYN 3:26 SÄRNA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett bårhus.

Särna nya kyrka omringas av en omfattande kyrkogård bestående av flera enheter, med skilda karaktärer. De äldsta delarna tillkom i samband med uppförandet av nya kyrkan, och invigdes 1879 samtidigt som denna. De är förlagda söder och öster om kyrkan. Kyrkogården har därefter på 1940-talet utvidgats i norr nedanför kyrkan, mot kyrkbyns genomfartsväg, på 1960-talet i öster och 1975 mot i söder mot riksvägen. Slutligen under 2003 har utvidgning skett nordväst om kyrkan, nedanför församlingshemmet. Denna del omfattar urn- och kostgravar samt minneslund. Den avskärmas i söder och väster med stenpelare som bär vitmålat spjälstaket.

Den äldre delen av kyrkogården, söder och öster om kyrkan, har gravkvarter som invändigt delas eller avgränsas av asfalterade eller stensatta gångar samt av häckar och trädplanteringar. Utvändigt omgärdas de sammanhängande norra och södra delarna av häckar i väster och i övrigt av en stenmur.
Norra delen av kyrkogården består delvis av fyllnadsmassor och avgränsas av en stödmur längs med vägen i norr och öster. I väster gränsar den till minneslunden och avskiljs från denna genom häckar och träd. Den har terrasserade gravkvarter i skilda nivåer nedanför kyrkan. Stentrappor förbinder terrasserna och rakt vinklade grusalléer delar gravkvarteren. Norra kyrkogården saknar yttre ingångar.
Till kyrkogården hör ett bårhus uppfört 1963, strax utanför kyrkan väster om tornet. Till sin karaktär associeras det till kyrkobyggnaden.