Stäng fönster Surahammar kn, VÄSTSURA 10:1 SURA KYRKA

Beskrivning
Sura kyrkplats ligger två kilometer väster om Surahammars brukssamhälle, uppe på Strömsholmsåsen. Närmast omgivande kyrkogård är långsträckt i nord-sydlig riktning. Nedanför mot norr finns en äldre, muromgärdad kyrkogård som tillhörde Sura gamla träkyrka, av vilken bara den spånklädda sakristian återstår efter en förödande brand 1998. Mellan de båda kyrkorna låg församlingens prästgård fram till 1995. Nedanför östra åssluttningen vidtar stranden mot Östersjön. Området har avgränsats som riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården är anlagd på åsryggen norr och söder om kyrkan. Gravarna har grupperats i långa rader, med rygghäckar av tuja. De trädbevuxna åsbranterna utgör en naturlig yttre avgränsning, istället för gängse bogårdsmur, häckar eller staket. I sydöstra sluttningen, mot Strömsholms kanal och Östersjön, är området mer öppet, med större gräsytor