Stäng fönster Arboga kn, GARVAREGÅRDEN 1

Beskrivning
Här låg tidigare den s.k. Garvaregården som var en av Arbogas pampigaste gårdar. Denna revs 1958 för att ge plats för det nya stadsbiblioteket som byggdes 1970.
Biblioteket är en stilenlig 70-talsskapelse i mörkt tegel, flacka eller platta tak, omväxlande stora fönsterytor och tunga massiva tegelytor samt loftgång. Byggnaden sticker därmed ut från den omgivande äldre bebyggelsen och är omdiskuterad. Rent arkitektoniskt är den dock uppskattad. Tomten är väldisponerad och byggnadskropparna har fina proportioner där de ligger samlade runt en liten gård och en terrass utmed ån. Något av det gamla garveriets formspråk skymtar också i fasaderna som dessutom har något klosterlikt över sig. Kanske kommer denna byggnad med tiden att uppskattas mer som det fina tidsdokument den verkligen är. Tankarna går till Sparbankshuset mitt emot som gissningsvis var en omdiskuterad och malplacerad byggnad för sin tid (sekelskiftet) men som idag framstår som oumbärlig.