Stäng fönster Arboga kn, STURESTADEN 3:1 OLOF AHLLÖFS PARK

Beskrivning
Slutet av 1800-talet är parkernas tillkomsttid. En idé som hämtades från storstäderna nere i Europa. De ersatte då de öppna ytor i form av kålgårdar som tidigare funnits i de mindre städerna men som bebyggts. I denna anläggningen ingår tre kvarter som tillsammans bildar en enhet, en park med kulturhistorisk bebyggelse. Marken tillhörde tidigare det Ahllöfska huset som uppfördes 1738 och var då en privat trädgård. Ruddammen från den här tiden kan vara ursprunget till den damm som finns centralt i parken. Trädbeståndet är överårigt och just nu avverkas alla almar. Som en fond och en avskärmning från centrumleden ligger Kägelbanan. En vacker träbyggnad som troligen uppfördes i slutet av 1800-talet när parken öppnats för allmänheten.
Utmed Dragmansgatan, som var en av stadens infartsvägar, ligger en nästan sluten gårdsbildning. De bägge ingående stenhusen är från 1400-talet varav det ena (Helga Kors kapell) lär ha fungerat som kapell för vägfarande. Övrig träbebyggelsen är troligen från tidigt 1800-tal och har karaktären av stall, uthus, ladugård mm. Byggnader som tillkommit senare är en musikpaviljong 1965 och en illa anpassad taxistation 1975. Helt nyligen har också ett liten lusthusliknande byggnad uppförts. Parken är ganska liten men fyller väl sin funktion som lunga och replipunkt i staden.