Stäng fönster Lidköping kn, SÖNE 13:1 SÖNE KYRKA

Beskrivning
SÖNE - Kyrkan ligger placerad i norra delen av den stora rektangulära kyrkogården. Kyrkogården omges på alla sidor av en kallmurad stenmur. Kyrkogården utvidgades mot öster vid 1900-talets början (1916?) Huvudingången i söder består av en dubbel smidd järngrind med spjälor. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med dubbla, konande lockhällar och stenklot. Från grinden leder en allé av nyplanterade barrträd till vapenhuset i söder. Kyrkogårdsingången från ekonomibyggnaden i väster består av en muröppning mellan två murade stolpar av tegel med lockhällar av sten. Härifrån leder en rad kalkstensplattor mot kyrkans västport. En grusgång leder runt kyrkan och utmed delar av sydmuren samt västmuren är en rad med plattor. I övrigt är kyrkogården gräsbevuxen. Utmed grusgången är uppställt bland annat två dubbla, spetsvinklade gravstenar samt fyra stenkors från 1600 - och 1700-talet. Utmed muren finns fragment av ytterligare stenkors. I öster stammar gravvårdarna från huvudsakligen början och mitten av 1900-talet. I västra delen av kyrkogården finns de nyare gravvårdarna i dubbla rader. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger en äldre ekonomibyggnad.
EKONOMIBYGGNAD - Uthuset från 1900-talets första del är uppfört i rött plank. Byggnadens nordöstra hörn är dock murat av tegel . Byggnaden har tegeltäckt sadeltak, en ny, vit dörr mot söder samt en svart och en brun dörr mot öster.